Pentru ca este un blog ProRomania,doresc sa scot in evidenta frumusetile patriei pentru toti cititorii acestui blog si prietenii mei!
Delta Dunarii,este cel mai nou pamant Romanesc,si in acelasi timp este intr-o continua evolutie!Acesta,potrivit oamenilor de stiinta isi are originile cu aproximativ 13.000 de ani in urma!.
Prima atestare istorica despre acest minunat ecosistem o avem de la "parintele istoriei",grecul Herodot care descrie intrarea flotei persane a lui Darius,dupa ce poposise in cetatea Histria!Acesta caractrizeaza Delta in scrierea sa ca fiind un taram cu dune de nisip si cu multe brate de apa intr-e care se aflau insule!
Delta Dunării este limitată la sud-vest de podişul Dobrogei, la nord formează graniţa cu Ucraina, iar în est se varsă în Marea Neagra. Delta Dunării este traversată de paralela de 45°, latitudineN şi de meridianul de 29°, longitudine E. Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparţin Ucrainei, Deltei propriu-zise revenindu-i o suprafaţă de 2540 km².Delta Dunarii se încadreaza în spatiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Spatiile acvatice plane si foarte întinse, acoperite în diferite grade cu vegetatie, întrerupte de insulele nisipoase ale câmpurile marine, alcatuiesc o suprafata activa specifica deltei si lagunelor adiacente, cu totul diferita de cea a stepelor pontice. Pasarile sunt cele care au creat faima deltei, cunoscuta, inca de la inceputul secolului ca un paradis avian. Renumele se datoreaza celor 327 specii pe care le putem intalni in delta si care reprezinta 81% din avifauna României
Un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cam 100 de specii, din care amintesc heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar). Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa. Ea acopera o suprafata de 2.681 km2. In 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, ferita de "progresul industrializarii", printre rezervatiile biosferei.
Delta Dunarii este formata din trei brate: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Chilia formeaza, la varsare, o delta “secundara”.. La varsarea bratului Sf. Gheorghe se formeaza mai multe insule, datorita numarului mare de aluviuni: Insulele Sacalinul Mare si Sacalinul Mic.
Pescuitul reprezinta o constanta a activitatii umane din regiune, participand cu l din productia interna de peste ,indeletnicire milenara care asigura subsistenta populatiei autohtone si nu numai. Apele Deltei ofera peste si numerosilor amatori de pescuit de oriunde.
Pe unele grinduri se practica cultura plantelor, pe altele exista izlazuri pentru cresterea animalelor.
Navigatia pe brate si trasportul pe canale este o alta preocupare a localnicilor.Din pacate,in ultimi ani aparitia ambarcatiunilor de agrement de mare viteza pune in pericol acest minunat ecosistem si tulbura linistea localnicilor si a diferitelor specii de pasari!Autoritatile au impus reguli de limitare a vitezei dar fara prea mult succes!
Delta este o campie din aluviuni, in formare, un teritoriu in care viata reincepe de la inceput, intr-o fantastica interactiune intre Dunare si mare. Altitudinea maxima este de 12.4 m pe tarmul de nisip de la Letea si de 7 m pe malul nisipos de la Caraorman. In acest loc, in care apele Dunarii se imbratiseaza cu cele ale Marii Negre, traiesc faimosii moruni. Amatorii gasesc in increngatura de canale si lacuri ale Deltei peste 90 de specii de peste, printre care: stiuca, bibanul, somnul, crapul, linul, si chiar tipari. Fara egal se afla aici, de asemeea, lumea inaripatelor, Delta fiind un adevarat paradis pentru pasari.
De cand Delta Dunarii a fost declarata rezervatie a biosferei si inclusa in programul UNESCO,in zona au aparut foarte multe hoteluri (atat pe uscat cat si plutitoare),pensiuni si au fost amenajate multe spatii de agrement destinate turistilor si celor indragostiti de pescuit si nu numai!Delta mai este numit si "paradisul secret al Europei" ,deoarece nu a fost promovat la devarata sa valoare,iar turistii straini(si nu numai)care poposesc aici sunt foarte incantati de ceea ce intanlesc aici!
Daca esti un impatimit al calatoriilor si nu vezi Delta Dunarii,inseamna ca nu ai calatorit cu adevarat,aceste tinuturi mirifice trebuiesc vizitate ori de cate ori simti nevoia de a evada din cotidian!In delta te regasesti pe tine insuti!Aici vezi tot ceea altii nici macar nu viseaza,aceste taramuri sunt atat de aproape de noi,dar in goana noastra dupa bani,uitam deseori sa pastram legatura cu natura!Daca ajungi in aceste tinuturi salbatice vei avea ocazia sa traiesti clipe unice,sa savurezi cele mai bune preparate pescaresti gatite in cherhanalele existente sau in casele oamenilor foarte primitori!
Amor patriae nostra....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu